DISTRIBUIȚI
Sita Buzăului, un nou sat ecologic în România

După ce satul Vurpăr, din judeţul Sibiu, a primit certificat de sat ecologic, în 2014, acum, un nou sat din România va deveni localitate ecologică.

Este vorba despre Sita Buzăului, județul Covasna, unde fermierii, cu ajutorul autorităţilor locale, au început în 2013 un proiect prin care tot ceea ce se produce aici să fie declarat produs ecologic. Până acum, 80 de fermieri au primit certificate de producători eco, relatează Digi24.ro.

De asemenea, anul trecut, pășunile din Sita Buzăului au primit certificare eco. Ceea ce înseamnă că animalele care pasc aici dau la rândul lor produse eco.

În 2013, fermierii din Sita Buzăului care fac parte dintr-o cooperativă au pus pe hârtie avantajele zonei și așa au ajuns la concluzia ca îşi pot transforma localitatea într-una ecologică.

Ei au înfiinţat un complex pentru procesarea produselor eco şi mai multe depozite speciale. Complexul va fi gata în totalitate anul viitor.

„Aici o să se colecteze viței de la membrii asociației, o să stea în carantină câteva zile, apoi o să plece la export. Asociația a mai construit un centru de colectare lapte, care funționează de la începutul anului, a mai construit un depozit de cereale”, a explicat Ștefan Papară, tehnician la Asociația Crescătorilor de Bovine, citat de Digi24.ro.

În ceea ce privește hrana animalelor, ea provine de pe 1.200 de hectare de pășune ale cooperativei, care timp de câțiva ani au primit doar îngrășăminte naturale și nu au fost cosite.

„Pentru lapte deja avem contract prin cooperativă cu o fabrică de lapte din zonă. Pentru carne la export deja am făcut primii pași și am avut în urmă cu două zile o întâlnire, cu o delegație din Elveția care ne va ajuta, ne arată cum să creștem o rasă de carne”, declară primarul Nicolae Stoica.

Valoarea investiției se ridică până acum la 800.000 de euro, bani proveniți din fondurile cooperativei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ