DISTRIBUIȚI
Nicolae Efimov sursa foto: doctorul zilei

Un medic în vârstă 63 de ani din București are o afacere prosperă cu tutun, fiind totodată cel mai mare cultivator de tutun din România, ca persoană fizică.

Nicolae Efimov este șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul CF2 din București, iar în urmă cu patru ani s-a apucat să cultive tutun, la îndemnul unui prieten.

A început cu 20 de hectare în Bărcăneşti, judeţul Ialomiţa, şi ulterior a ajuns la 40 de hectare, devenind astfel cel mai mare cultivator de tutun-persoană fizică- din România, potrivit economica.net.

„După Revoluţie mi-am luat teren şi am construit o casă la Sineşti, Ialomiţa. Sunt copil de medici, iar tatăl meu, fiind medic veterinar, mi-a transmis această dragoste pentru natură. Încet, încet am ajuns şi doctor şi agricultor”, a povestit Efimov, care a absolvit şi un masterat în agricultură.

În total, medicul de la CF 2 exploatează în total în jur de 800 de hectare de teren pe care le-a cumpărat în timp, pe când preţurile erau de „5-10-12 milioane de lei”.

În afară de tutun mai cultivă grâu, porumb sau floarea soarelui, dar o face fără temerile specifice agricultorului care trăieşte din acest business.

Tutunul este una dintre cele mai bine subvenţionate culturi agricole în România, astfel că, anul acesta, fermierii au încasat în contul campaniei agricole 2014 un ajutor naţional tranzitoriu pentru tutun (ANT 4) în valoare de 1.280,9 euro pe hectar.

La un hectar cultivat, producţia medie este de 1.500-1.800 de kg, iar cel mai slab calitativ tutun se vinde cu aproximativ 1,5 lei kilogramul, dar poate ajunge până la 1 euro kilogramul.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ