DISTRIBUIȚI
Roșii în vată

Un fost jucător al echipei de fotbal Portul Constanţa cultivă roșii în vată minerală. Fostul fotbalist Andrei Ianţoc a ridicat, împreună cu familia sa, o seră modernă, în comuna constănțeană Nicolae Bălcescu, relatează economica.net.

Constucția serei, alături de o zonă de procesare primară a roşiilor,a durat patru ani, investiția ridicându-se la peste 1,7 milioane de euro,  din care peste 798.000 de euro au fost bani nerambursabili, accesaţi prin PNDR 2007-2013 Măsura 121,  Modernizarea exploataţiilor agricole.

În ceea ce privește tehnologia de creștere, rădăcinile roșiilor stau înfipte în saltele de vată minerală şi sunt irigate prin picurare. Sunt câte două plante într-o saltea de 1 cm, fiecare având  câteva 2 vârfuri, adică patru plante într-un pătrat alb. Producţia ţine 11 luni din 12 şi se fac în jur de 400 de tone de roşii pe o suprafaţă de sub 1 hectar (8.640 de mp), potrivit economica.net.

Ianțoc susține că aceste roșii sunt și sănătoase.

„În pământ poţi găsi tot felul de boli despre care nu ştii că sunt acolo. În saltea totul este supra-controlat, de la cantitatea de apă la mineralele pe care le introducem. Este mult mai sănătos aşa”, a spus Ianţoc, pentru economica.net.

Roşiile produse de familia Ianţoc ajung în magazinele Carrefour şi Auchan, dar şi către angrosişti, fiind livrate cantități de 2,5 tone pe zi, cu un preț de 2 lei pe kilogram.

Răsadurile sunt cumpăte din Grecia pentru că „nu există seră de răsaduri în România”, protecţia împotriva dăunătorilor se face biologic, cu prădători, iar polenizarea cu bondari.

De asemenea, energia termică necesară pe timpul iernii se realizează cu ajutorul a doua centrale pe biomasă ce funcţionează cu pelete de coajă de floarea soarelui. Sera mai include un computer central de proces şi o staţie meteo, dar şi o instalaţie de fertilizare cu CO2.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ