DISTRIBUIȚI
Prințul Charles cumpără pădurie în România sursa foto: salvati padurea

O fundaţie din România, patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii, vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în țara noastră.

Scopul demersului este acela de a salva habitatul şi a creea una dintre cele mai mare rezervaţii naturale din Europa, potrivit economica.net.

Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) funcţionează cu bani proveniţi din donaţii ale străinilor.

Reprezentanții FCC vor să cumpere pădure românească  cu scopul de a o proteja de tăierile masive şi exploatarea forestieră, după cum relatează publicaţia scotsman.com.
Mai mult, în rezervația naturală pe care o vor înființa, străinii vor să facă „un rai al urşilor şi al lupilor”.

„Zona Carpaţilor româneşti este printre cele mai sălbatice din Europa. Acolo trăiesc carnivore mari şi bio-diversitatea este grozavă. Toate acestea sunt acum ameninţate de defrişări şi exploatare, astfel că încercăm să le protejăm pentru generaţiile următoare”, a declarat Christoph Promberger, director executiv FCC, pentru The Scotsman.

FCC s-a implicat în procesul de salvare a pădurilor încă din 2013 când a început o amplă campanie de eradicare a tăierilor ilegale.

De asemenea, Fundaţia a achiziţionat deja în jur de 16.000 de hecatre de pădure, pentru a le proteja, procesul fiind în desfăşurare.

„Este dificil să cumpărăm pădure în România, pe de o parte pentru că ne ia foarte mult timp să îi găsim pe proprietari şi, pe de altă parte, pentru că este greu să cumpărăm de la ei sau de la asociaţiile de proprietari. Dar Fundaţia a reuşit să se alăture uneia dintre cele mai importante Asociaţii de proprietari de pădure  şi este posibil să putem adăuga alte 5.300 de hectare. FCC are, totodată, posibilitatea de a cumpăra câteva proprietăţi mari în Carpaţii de Est”, se arată într-un raport al Fundaţiei de anul trecut.

Păduri din România, cumpărate de Ikea

Și subsidiara din România a Ikea, IRI (Ikea Resource Independence) Investment, a cumpărat recent 33.600 hectare de pădure în țara noastră.

România va deveni astfel  prima țară în care suedezii de la Ikea vor realiza legătura între resursa de lemn aflată în proprietate, producția prin intermediul relației directe cu furnizorii locali și până la produsele finite din magazine.

“Ikea Group a decis să investească în operațiuni forestiere. Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil și sprijină viziunea noastră de a pune la dispoziția consumatorilor produse de calitate la prețuri accesibile.

Investiția în păduri este și o modalitate de a ne diversifica activele. Suntem bucuroși să anunțăm extinderea investiției noastre în activități forestiere în România, o țară importantă pentru producția noastră de piese de mobilier. Prin această achiziție, România devine prima țară în care Ikea Group își va administra propriile operațiuni forestiere și ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor”, a declarat Frederik de Jong, chairman of the board, IRI Investments SRL, România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

1 COMENTARIU

  1. Pare sa fie de bine. Dar ar fi fostt si mai bine daca reuseam noi sa ne gestionam padurile fara sa vindem pamint strainilor, ca o sa ne trezim ca palestinienii: un popor fara tara.

LĂSAȚI UN MESAJ