DISTRIBUIȚI
Pesticidele omoară albinele

Producția de miere de floarea soarelui obținută anul acesta de apicultori este una foarte mică.

Semnalul de alarmă a fost tras de către vicepreședintele Federației Asociațiilor Apicole ROMAPIS, Constantin Dobrescu, care a spus că o posibilă cauză ar fi utilizarea de neonicotinoide și acumulării substanțelor de acest tip în sol.

„Din moment ce au murit albine la floarea soarelui și producția este foarte redusă, e clar că trebuie să facem o legătură între cele două fenomene”, a afirmat Constantin Dobrescu, citat de agerpres.ro.

Mierea de floarea soarelui are o pondere importantă în producția generală de miere a României, respectiv de 25% din producțiile pe care se bazează apicultorii.

“Am avut o producție bună la rapiță și foarte bună la salcâm, dar la floarea soarelui, probabil că producția este mai puțin de jumătate din cât ar fi trebui să fie”, a subliniat Constantin Dobrescu.

În aceste condiții, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, afirma recent că producția de miere din acest an va fi undeva la 60 — 65%, adică în jurul a 16.000—17.000 de tone din producția media anuală de 22.000 — 24.000 de tone.

Pesticide cu o toxicitate mare

Pesticidele care au o toxicitate deosebită pentru albine aparțin unei noi clase denumită neonicotinoide și au fost introduse pe piața europeană în anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficiență pentru că sunt de 7.000 de ori mai toxice decât DDT.

Aproximativ 10% dintre apicultorii care au participat la un sondaj al ROMAPIS au confirmat apariția unor albine moarte în fața stupilor precum și slăbirea excesivă a familiilor de albine, după analizarea stării de sănătate a acestora, la culesul din floarea soarelui.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ