DISTRIBUIȚI
Persoanele fără venituri, obligate la plata contribuției pentru sănătate sursă foto: Facebook ANAF

Persoanele care nu realizează venituri vor fi obligate să depună la ANAF o declaraţie și să-și plătească anual contribuţia la sănătate, în valoare de 792 de lei pe an. Prevederea este cuprinsă în noul Cod Fiscal care va intra în vigoare din 2016.

Contribuția la sănătate pentru persoanele fără venituri este calculată luându-se ca bază salariul minim pe economie.

Astfel, persoanele fără venituri vor trebui să plătească lunar CASS, în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Procentul reprezintă  66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an, în condiţiile în care acea persoană nu încasează niciun ban.

Contribuţia este calculată în funcţie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anunţat de autorităţi pentru 2016.

Există și câteva categorii de persoane care fac excepție de la această lege, printre aceștia aflându-se elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Termenul pentru depunerea acestei declaraţii este de 15 zile de la data la care persoana se încadrează în categoria celor care nu au venituri şi au obligaţia să se asigure.

În prezent, Codul Fiscal prevede că plătesc contribuția la sănătate doar persoanele care vor să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ