DISTRIBUIȚI
Un medic scoate profit dintr-o livadă de gutui sursa foto: covera.ro

Un medic în vârstă de 70 de ani a înființat o livadă de gutui, pe care a transformat-o într-o afacere profitabilă.

În urmă cu opt ani, Mihai Păun înființa livada de gutui pe o suprafață de 5,5 hectare, în apropiere de București, în localitatea Bucșari-Giurgiu. Acum, livada de gutui bio este pe cale să fie atestată.

Acum, după 8 ani de când a plantat primul puiet de gutui, pomicultorul spune că nici nu apucă să se coacă bine fructele să străinii deja vin cu oferte. Pentru anul 2015 are deja cumpărători din Grecia care și-au anunțat intenția de a cumpăra toată producția, potrivit agrointel.ro.

Mihai Păun a plantat 4.000 de gutui numai din soiul Bereczki despre care spune că este autofertil astfel că nu are nevoie de polenizare.

Astăzi, un puiet din acest soi este vândut de pepiniere cu 20 de lei bucata, ceea ce face ca investiția în materialul săditor să se ridice la 80.000 de lei, respectiv 18.000 de euro pentru suprafața de 5,5 hectare.

“Am început în anul 2008 și am ales gutuile deși înainte nu am avut niciun fel de experiență. Niciodată nu cred că este prea târziu să începi o afacere. Mergând prin țară și prin piețe am constatat că nu mai există gutui românești, toate erau aduse din import pentru că în țară la noi nu mai sunt plantații de gutui. Atunci am decis să fac o plantație cu aceste fructe. Începuturile au fost destul de grele mai ales că pe piață nu se găseau puieți de gutui, ci doar de măr, păr, prun, cais etc.”, a povestit medicul Mihai Păun.

În livada de gutui a medicului se folosesc doar îngrășăminte naturale, iar în locul pesticidelor, hormonilor de creștere, nitriților și a nitraților împotriva dăunătorilor în livada de la Bucșari se dă cu substanțe extrase din alge marine și alte plante.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ