DISTRIBUIȚI
Laptele de măgăriță de vinde cu 100 de lei pe litru sursa foto: wikipedia

Un cioban din județul Cluj crește măgari pentru lapte, pe care îl vinde cu 100 de lei pe litru.

Căutat pentru proprietățile sale terapeutice, laptele de măgăriță se vinde însă doar pe perioada de iarnă, de la 1 octombrie până în luna aprilie, deoarece în restul anului, femelele sunt gestante.

“Am o listă de așteptare de la clienți din toată țara. Dețin 30 de măgari și în jur de 9-10 femele de la care iau în medie 9 litri de lapte pe zi. Din păcate, laptele este destul de puțin de aceea este așa de prețios. Am vândut foarte mult în toată România, chiar și la București. Mă sună oameni din toate colțurile țării”, a spus proprietarul măgarilor, Ioan Tomoș, care crește și oi la stâna sa din Huedin.

Tomoș a declarat pentru agrointel.ro că, în ciuda prețului destul de mare al laptelui de măgăriță, de abia face față cererii primite din toată țara.

Pentru că laptele este scump, iar un animal dă doar1 litru pe zi, crescătorul nu a vândut niciodată femelele, ci doar masculii.

“Laptele de măgăriță poate fi muls numai şase luni pe an, după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă. Avem persoane care au cumpărat inițial 2 litri după care au revenit cu o comandă de 10 litri. Am avut pe cineva care avea un copil operat și îi trebuia neapărat nevoie de lapte de măgăriță ca o parte de tratament. Chiar eu am testat laptele când am suferit de tuse măgărească, așa i se spune în popor, și m-am vindecat în câteva zile. Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat”, a afirmat crescătorul.

De asemenea, Tomoș a spus că a fost contactat și din Slovenia și i s-a propus un contract, prin care investitorii se ofereau să suporte ei toate costurile de modernizare și procesare a laptelui.

“Mi-au zis că îmi aduc ei tanc de lucru și toate dotările pentru procesare. Mi-au propus să îl transform în lapte praf, dar la noi este mai greu. Mi-au zis atunci să îl congelez dar vă dați seama că își pierde din calități. El trebuie consumat proaspăt, nici măcar fiert nu trebuie darămite congelat. Eu nu vreau să se piardă calitatea doar pentru a face bani. Pentru mine este important să ajut oamenii și mă bucur mult când mă sună clienții și îmi spun că s-a vindecat copilul sau chiar ei. M-a sunat o doamnă chiar și de la un salon cosmetic care folosea laptele pentru tratamente. Am trimis 10 kilograme atunci”, a povestit crescătorul.

Pe lângâ proprietățile sale terapeutice, laptele de măgăriță este căutat în toată lumea, fiind baza cu care se obține cea mai scumpă brânză din lume. Un kilogram de brânză de măgăriță se obţine din 25 de litri de lapte şi este produsă în localitatea Zasavica din Bosnia Herzegovina. Un kilogram de brânză costă 1.000 de euro, potrivit agrointel.ro.

De asemenea, în străinătate, din laptele de măgăriţă se prepară lichioruri, săpunuri şi creme.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

2 COMENTARII

 1. Unde e afacerea????
  Care este eficienta? Nu numai ca magarita da un litru de lapte timp de 6 luni, dar gestatia tine 12 luni, iar monta se face doar in lunile aprilie -iulie, pentru ca manzul sa aiba asigurata la nastere, parte de vegetatie bogata, pentru o dezvoltare optima.
  In aceste conditii, lactatia este de numai 6 luni la 2 ani, daca se realizeaza monta in primul an dupa nasterea puiului.
  Se renteaza sa intretii un magar 2 ani ca sa mulgi 1 litru de lapte/zi timp de 6 luni?
  Asta in cazul in care manzul nu mai consuma din acel litru si iti injumatateste profitul.
  😀
  Cat costa intretinerea magarusului si cu ce mai ramai?
  No coment.

LĂSAȚI UN MESAJ