DISTRIBUIȚI
Un locuitor din Harghita a înființat o fermă de bibilici, pe care a dezvoltat-o cu fonduri europene sursa foto: prepelite-gaini.ro

Un bărbat din județul Harghita a înființat o fermă de bibilici, pe care a dezvoltat-o cu ajutorul fondurilor europene. Azi, produce pate bio din ficat de bibilică pe care îl vinde la export, fiind unicul producător din estul Europei, al acestei delicatese.

De profesie actor, Baricz Imre Róbert s-a apucat să crească bibilici în 2012, dar nu știa nimic despre această activitate.

Cu toți banii pe care îi avea a cumpărat la acea vreme 800 de pui de bibilică, dar la scurt timp păsările s-au îmbolnăvit și au murit pe rând, fără ca mai apoi cineva să îi poată explica motivele, potrivit agrointel.ro.

În anul următor a cumpărat alte 70 de bibilici adulte.

“Am mai achiziționat de la gospodarii din zonă astfel că în 2014 am obținut din efectivul matcă 700 de exemplare. Acum, în 2015 deja vorbim de 6.500 de capete, bibilici adulte, dar și pui de diferite vârste”, a spus Baricz Imre Róbert.

Fermă de bibilici: Investiție de 50.000 de euro

În ferma sa de bibilici de la Târnoviţa, Baricz Imre Róbert a investit 50.000 de euro, o parte din sumă fiind accesată prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri din vechiul PNDR.

Cu banii europeni, fermierul din Harghita a achiziţionat un incubator de mare capacitate, în care intră 7.700 ouă de bibilică.

„Prin proiect nu am putut să accesez suma maximă, dar mi s-au aprobat 26.000 de euro din care am primit 60 la sută urmând să depun documentele despre investiție ca să primesc și restul banilor. Acum vreau să investesc într-un mijloc de transport cu care să duc bibilicile la abator și să cumpăr toate terenurile din jurul fermei întrucât momentan dispun de 1,5 hectare de pământ pe care bibilicile de plimbă în voie cât este ziua de lungă”, a explicat fermierul.

Fermă de bibilici: Pate pentru Anglia

Cea mai mare cantitate de pate de bibilică ecologic merge la export, în Anglia. Cantitatea de pate de bibilică ecologic este preparată doar pe comandă, astfel că produsul este livrat proaspăt.

Pateul de bibilică se vinde în ambalaje de 170 de grame și costă 8 lei, plus TVA la producător. Pateul poartă eticheta fermei de la Târnoviţa, iar anul acesta va fi primul în care, cu acest produs, fermierul va înregistra profit din ferma de bibilici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ