DISTRIBUIȚI
O mică cultură de gălbenele aduce un profit semnificativ

După ce a rămas șomer, un bărbat din județul Alba, în vârstă de 45 de ani, a pornit o afacere inedită.

Fiind nevoit să găsească o soluție pentru a supraviețui, Eugen Olar s-a apucat să cultive gălbenele. Bărbatul și-a investit economiile, în valoare de 3.000 de lei, în înființarea unei culturi de gălbenele, potrivit agrointel.ro.

Acum, la doi ani după ce și-a pus ideea în practică constată că a făcut o alegere bună, valorificându-și producția de gălbenele în trei forme: flori ligulate (petale), inflorescențe sau herba (toată planta). Pe fiecare dintre acestea le vinde proaspete sau uscate.

În ceea ce privește începutul afacerii, Eugen Olar a procurat sămânță din Germania și inițial a vrut să semene pe un hectar de teren, dar s-a limitat la 1.300 de mp “ca să ne convingă cu ochii lui” că afacerea este de succes.

Acum cultivă 1.500 de mp cu gălbenele și restul până la un hectar îl are plantat cu mușețel, lavandă și echinaceea, relatează agrointel.ro.

Un kilogram de gălbenele uscate îl vinde cu 16 lei, dar poate scoate un preț și de 30 – 35 de lei, în cazul cantităților mai mici, pe care le valorifică și în stare proaspătă.

Mai mult, în Germania, gălbenelele crescute de cultivatorul român  ajung la un preț de 10 euro/kilogram.

“Vindem la Dacia Plant și Aroma Plant. Ei ne iau toată cantitatea și suntem foarte mulțumiți mai ales că gălbenelele nu au nevoi de îngrijiri speciale și nici nu există riscuri de compromitere a culturii”, a spus Eugen Olar, pentru agrointel.ro.

În ceea ce privește producția,  la 1.500 de mp, într-o zi de cules se adună 80-100 de kilograme de gălbenele, iar culesul trebuie făcut trei zile pe săptămână pe perioada înfloririi.

Astfel, calculele arată că această recoltă zilnică îi aduce producătorului un venit de 300 de euro pe zi.  Dacă ar vinde florile în stare proaspătă, profitul lui ar fi dublu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ