DISTRIBUIȚI
Ardei iuți crescuți de Predrag Jivici sursa foto: Facebook Predrag Jivici

Un tânăr din Timișoara crește ardei iuți, o cultură din care scoate un profit de câteva mii de euro pe an, potrivit agrointel.ro.
 
După ce în timpul facultății a crescut ardei iuți în ghivece,  Predrag Jivici și-a cumpărat în urmă cu trei ani, un teren de 2.000 metri pătrați în localitatea Cenad, județul Timiș. Pe o suprafață de 350 mp din acest teren a cultivat doar ardei iuți din soiurile Jalapeno, Habanero și Cayenne Golden.

Ca să își crească răsadurile necesare pentru grădină, tânărul a construit un solar de 100 de metri. Acolo, plantează semințele de ardei procurate din toată lumea.

În ceea ce privește producția obșinută, Predrag Jivici a povestit că primul an a fost unul experimental, cu foarte multe soiuri și un număr mai mic de plante.

“Al doilea an, adică 2014, a fost un dezastru din cauza ploilor și lipsei de căldură, în care nu am ținut socoteala foarte exactă a producției. Anul acesta, în schimb, am documentat mai bine evoluția și mă aștept la o producție medie de 300-350 kilograme”, a precizat antreprenorul, pentru agrointel.ro.

Calculele arată că dacă își vinde întreaga producție de 300 kilograme la un preț mediu de 50 lei, tânărul Jivici obține, la sfârșitul sezonului de recoltare un venit mediu de 3.400 euro.

Dacă se scade costul cu sămânța și alte cheltuieli antrenate cu înființarea și întreținerea culturii,  rămâne cu un profit de 2.000 euro.

100 de bucăți de ardei pentru un kilogram

“La suprafața pe care o cultiv nu obțin o producție uriașă, ardei sunt mici, compacți și ca să fac un kilogram am nevoie și de 100 de bucăți. Am încercat să-mi vând producția la restaurantele din Timișoara și intarea se face foarte greu. Am reușit în cele din urmă să înlesnesc o colaborare destul de strânsă cu câteva restaurante interesate de ardeii mei. Restul cumpărătorilor sunt persoane fizice, amatori de iute, care mă contactează și cumpără jumătate de kilogram, un kilogram”, a spus Predrag Jivici.

În ceea ce privește prețul de vânzare, acesta diferă în funcție de soi. Cu cât ardeiul este mai iute, cu atât este mai scump.

“Asta pentru că un ardei, cu cât este mai iute cu atât se dezvoltă mai greu, are nevoie de o perioadă mult mai mare să ajungă la maturitatea de recoltare. De exemplu soiul Habanero are nevoie de 6 luni pentru a ajunge la maturitatea de recoltare, ceea ce înseamnă că timp de șase luni nu pot recolta nimic de la acest soi. Am încercat să adaptez prețurile la piața românească, astfel Jalapeno se vând la 40 lei kilogramul, Cayenne Golden este 60 lei kilogramul și Habanero este 80 lei kilogramul”, a spus timișoreanul.

Pentru a înființa o nouă serie de ardei, cultivatorul comandă semințe tot de la furnizori și nu le folosește pe cele din producția proprie. La un preț mediu de 8 euro pentru 10 semințe, cultivatorul plătește pentru cele 1.000 de fire de ardei necesare grădinii sale, în jur de 800 euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ