DISTRIBUIȚI
Gazprom propune României un preț la gaz egal cu cel din producția internă sursa foto: gazprom.com

Gazprom reduce semnificativ prețul gazului pentru
România, propunând un tarif egal cu cel din producția internă a țării noastre.

Pentru la iarnă, Gazprom le propune comercianţilor de gaze un preţ de aproximativ 240 de dolari pe mia de metri cubi. Prețul este în scădere cu 36% faţă de tariful plătit iarna trecută şi aproape la jumătate faţă de preţul cerut în 2013.

Oferta rușilor de la Gazprom vine în condițiile în care compania încearcă să recupereze piaţa românească, pe care, în ultimele luni, a pierdut-o în totalitate, după cum relatează Digi24.ro.

În lunile de vară, România nu a mai importat deloc gaz din Rusia. Și asta în timp ce, în ianuarie, în mijlocul iernii, importurile de gaze nu au trecut de 3,5% din consum. De asemenea, cifrele citate arată că în aprilie, importurile de gaz au ajuns la zero.

Prin scăderea prețului la gaz, Gazprom încearcă să intre în concurenţă directă cu Petrom şi Romgaz, companiile care controlează aproape în totalitate producţia internă de gaz şi mai nou ocupă în totalitate piaţa de consum.

„Dorind să intre pe piaţă, fac această ofertă foarte apropiată de preţul gazelor din intern. Diminuarea permanentă a consumului de gaze naturale, datorată faptului că producţia de energie electrică îşi schimbă structura, conduce la acest comportament”, a afirmat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, citat de Digi24.ro.

Cu toate acesta, consumatorii nu vor simți efectele concurenței. Și asta pentru că gazele livrate consumatorilor casnici rămân reglementate, iar preţul lor va creşte în tranşe cu aproximativ 30% până în 2018.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ