DISTRIBUIȚI
Masinile parcate ilegal nu mai pot fi ridicate

Firmele angajate de primarii sa ridice autoturismele parcate neregulamentar nu mai pot face acest lucru.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justititie referitoare la ridicarea masinilor parcate neregulamentar pe carosabil a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Desi Codul rutier contine precizari referitoare la posibilitatea de a ridica masinile parcate neregulamentar, acestea nu sunt detaliate  printr-un regulament, asa cum impune legislatia.

Regulamentul la care se face referire in Codul rutier nu exista momentan, astfel ca, lipsind o baza legala, primariile nu au dreptul sa ridice autovehiculele oprite sau stationate neregulamentar pe carosabil.

De asemenea, decizia ICCJ stabileste ca procedurile de ridicare a autovehiculelor in cazul in care sunt parcate neregulamentar nu pot fi reglementate prin hotarari ale consiliilor locale, asa cum se intampla pana acum. Practic, prin decizia ICCJ, toate hotararile emise de autoritatile locale in acest scop sunt lovite de nulitate, potrivit avocatnet.ro.

Judecatorii au hotarat ca autoritatile administratiei publice locale nu au competenta de reglementare in ceea ce priveste procedura de urmat in cazul autovehiculelor parcate neregulamentar si ca aceasta chestiune poate fi reglementata numai de Guvern.

“Ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, ca masura tehnico-administrativa, accesorie unei fapte sanctionate contraventional referitoare la nerespectarea regulilor de circulatie pe drumurile publice, inteleasa ca masura de restabilire a ordinii publice, apartine unei competente partajate a autoritatilor administratiei publice locale, ceea ce presupune ca atributiile de reglementare apartin autoritatilor administratiei publice centrale (Guvern), iar cele de executare, in concret, a masurii, autoritatii administratiei publice locale”, se arata in decizia ICCJ nr. 9/2015.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ