DISTRIBUIȚI
cumpărarea unui autoturism electric, încurajată cu o subvenție de 20.000 de lei

Achiziționarea și folosirea autoturismelor electrice sunt tot mai încurajate în România.

În timp ce autoritățile locale încep să monteze prize pentru alimentarea autoturismelor electrice, Guvernul acordă o subvenție de 20.000 de lei la cumpărarea unei mașini pur electrice.

O sumă de 5.000 de lei vor primi și cei care achiziţionează un autovehicul electric hibrid nou, potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului, lansat în dezbatere publică.

Totodată, la Cluj-Napoca a fost inaugurată miercuri, prima priză pentru mașini electrice.

Priza pentru autovehicule electrice a fost montată în cadrul parcului tehnologic privat  Liberty Technology Park.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Siemens România, a presupus montarea noului model de priză Sentron 5TT3201-1KK25 în parcarea parcului tehnologic. Priza va putea fi folosită de rezidenții parcului și nu numai, fiind semnalizată și din stradă.

„În cadrul Liberty Technology Park Cluj ne preocupăm permanent de tehnologii inovative, iar mașinile electrice sunt calea către un viitor mai sigur pentru noi toți. Reducerea și renunțarea treptată la combustibilul mineral trebuie să devină o prioritate pentru societatea contemporană. Soluțiile alternative de alimentare a mijloacelor de transport vor reduce semnificativ poluarea”, a declarat Ion Sturza, chairman of the board, Liberty Technology Park Cluj.

Priza a fost livrată de către Siemens, de altfel o premieră pentru companie pe piața locală, și poate încărca o mașină electrică în circa două ore.

O mașină electrică obișnuită parcurge între 100 și 480 de kilometri după o încărcare, însă tehnologia evoluează rapid și în acest domeniu. Autonomia unei mașini electrice va putea ajunge la 2.000 km, la o singură încărcare.

La ora actuală, în România circulă aproximativ 130 de mașini electrice, însă numărul acestora s-ar putea dubla, în condițiile în care Ministerul Mediului oferă, din aprilie 2015, o subvenţie în valoare de 20.000 de lei (circa 4.500 de euro) la achiziţia unui autoturism electric.

În plus, ministerul are în plan o sesiune de finanţare pentru amplasarea de prize pentru alimentarea maşinilor electrice, de la circa 50 în prezent, la 10.000 de puncte de alimentare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ