DISTRIBUIȚI
Iuliu Winkler sursa foto: eppgroup

Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a atenționat că țara noastră riscă să piardă circa 7 miliarde de euro din sumele alocate de Uniunea Europeană pentru exercițiul financiar 2007-2013.

Asta în condițiile în care România a absorbit, până la jumătatea acestui an, circa 57% din fondurile europene alocate în exercițiul financiar trecut.

De asemenea,  Winkler a afirmat că România a ajuns pe ultimul loc în clasamentul celor 28 de state membre în privința absorbției fondurilor europene, în condițiile în care Bulgaria, penultima clasată, a reușit să folosească 77% din totalul fondurilor nerambursabile alocate.

„Domnul ministru al Finanțelor, fost ministru al Fondurilor Europene, încă mai vorbește, pe la seminarii, de o absorbție de 80%. (…) Actualul ministru al Fondurilor Europene este deja mai realist și vorbește de un obiectiv care ar fi de 70%. (…) Acum un an, în octombrie 2014, spuneam că vom avea, în cel mai fericit caz, un grad de absorbție de 60% din cele 19,8 miliarde de euro, exceptând fondurile pentru agricultură, și mai spuneam că îmi doresc să greșesc. (…) Deci pentru 2007-2013, România a avut 19,8 miliarde de euro, 60% însemnând o pierdere de 40%, adică între 6 și 7 miliarde de euro”, a afirmat Iuliu Winkler, citat de Digi24.ro.

Oficialul român a menționat că o situație clară a sumelor consumate de România va fi cunoscută anul viitor, în luna aprilie.

Potrivit acestuia, gradul de absorbție a fondurilor europene în anul 2012 a fost de 6,46%, în 2013 acesta a crescut la 32,24%, iar în 2014 acest indicator a ajuns la 51,81%.

Și asta în timp ce pentru prima jumătate a anului 2015, gradul de absorbție a fost de 56,99%, ceea ce arată, în opinia parlamentarului european, că este „un an în care s-a stagnat””.

Dacă v-a placut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ