DISTRIBUIȚI
Clientul OTP va plati ratele la cursul de 1,8 lei pe francul elvetian

Tribunalul Bucuresti obliga OTP sa incaseze ratele unui credit in franci elvetieni la cursul de 1,8894 lei/CHF, valabil la momentul semnarii contractului.

Astfel, banca trebuie sa restituie toate sumele incasate in plus, rezultate din diferenta de curs valutar, comisionul de acordare, dobanda legala aferenta acestor sume si cheltuielile de judecata.

De asemenea, este obligata sa calculeze ratele viitoare la cursul mentionat anterior.

Potrivit avocatului Codrut Avram, hotararea Tribunalului Bucuresti reprezinta un precedent important pentru toate procesele de acest gen. Si asta pentru ca prevederile contractuale referitoare la riscul valutar sunt  similare celor existente in contractele altor banci.

“In data de 01 iulie 2015 a fost castigat primul proces din Bucuresti, privind inghetarea cursului de schimb valutar LEU-CHF, la valoarea de la momentul semnarii contractului”, a anuntat avocatul Codrut Avram.

Solutia pronuntata de catre instanta vizeaza “inghetarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat, la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF. Obliga pârâtele sa procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit sus mentionat functie de valoarea leu/CHF de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF, aceste rate urmând sa fie recalculate de la data semnarii contractului şi pâna la sfârşitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037, reclamanta urmând sa achite ratele aferente creditului contractat la valoare leu/CHF anterior mentionata. Obliga pârâtele sa plateasca reclamantei sumele achitate in plus in temeiul contractului sus mentionat, rezultate din diferenta de curs valutar valabil de la momentul efectuarii fiecarei plati şi cursul valutar valabil de la data semnarii contractului de credit (1,8894 lei), sume la care urmeaza sa se calculeze si dobânda legala aferenta, calculata de la data incasarii fiecarei sume nedatorate şi pâna la achitarea integrala a acestora de catre pârâte”, se arata in hotararea judecatoria.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ