DISTRIBUIȚI
Somația trimisă de Primăria Codlea lui Erwin Albu

Autoritățile pun bețe în roate tânărului din Brașov care își ține produsele agricole la poartă, să se vândă singure, iar cumpărătorii lasă câți bani vor ei, în cutia poștală.

Primăria Codlea i-a trimit o somație lui Erwin Albu, prin care îi cerea să-și plătească taxele pentru activitatea desfășurată și să își obțină certificat de producător.

Surprins de reacția autorităților la inițiativa sa, iată ce le-a răspuns Erwin Albu celor de la Primăria Codlea.

Redăm mai jos scrisoarea fermierului către autoritățile locale.

Vă anunț cu mare mâhnire că nu ați înțeles nimic din ceea ce se întâmplă în municipiul pe care îl administrați vremelnic.

De peste o săptămână, o țară întreagă se uită cu mare respect și admirație la comunitatea noastră și la felul în care cetățenii simpli știu să se comporte între ei. Nu îmi amintesc când s-a mai vorbit în ultima vreme despre municipiul Codlea cu atâta apreciere. Este un experiment civic prin care arătăm lumii cum suntem cu adevărat ca popor și prin care încercăm să găsim soluții pentru micile gospodării și care a luat o amploare de neimaginat ca ecou de susținere în societatea românească.

Din surplusul din gospodărie, din munca mea țărănească, am expus la poartă niște produse agricole, flori, legume, fructe și altele derivate, și am invitat oamenii să se autoservească cu toată încrederea și bunăcredința, iar dacă aceștia consideră, pot lăsa o mică donație în cutia poștală. Am numit acest experiment de un real succes până în prezent : ”Autoservirea din gospodărie pentru oameni cinstiți”.

Peste tot în Europa civilizată se practică această activitate de subzistență, dar în România autoritățile știu să înnăbușească orice inițiativă care nu trece printr-un filtru ultrabirocratic. Poporul român este hulit a fi un popor necinstit, iar tocmai această acțiune scoate în evidență ceea ce autoritățile încearcă să blocheze: solidaritatea și cinstea populară și soluțiile alternative cetățenești.

Referitor la ocuparea domeniului public pentru care mă somați să efectuez în regim de urgență demersuri privind achitarea taxelor, pentru că am expus niște produse țărănești la poartă, vă rog și eu respectuos să trimiteți inspectorii primăriei, pentru a-și justifica și aceștia existența, să constate și să calculeze ”de urgență” impunerile de plată.

Referitor la invitația de a obține certificatul de producător agricol, vă atrag atenția că vă depășiți competențele de unitate administrativ-teritorială, din următoarele motive:

– eu nu efectuez absolut nicio activitate comercială la adresa menționată, produsele țărănești expuse la poartă nefiind expuse la vânzare, neexistând vreun preț impus, oricine putând să se servească după bunul plac. Donația lăsată în cutia poștală este benevolă și poate să aibă sau poate să nu aibă de-a face cu expunerea de produse țărănești.

– impuneți obținerea unui certificat de producător agricol, însă omiteți cu rea-credință sau din neștiință gravă că există și alte forme de organizare prin care micii întreprinzători pot activa. Printre acestea, menționez activitatea de desfacere directă din gospodărie, reglementată la nivel european, dar nepromovată și chiar vitregită de către autorități, tocmai pentru a îngreuna orice inițiativă care să înlesnească supraviețuirea țăranului și a micului producător român.

– vă aduc aminte, că acum aproximativ o lună am purtat o convorbire telefonică concludentă cu unul din cosemnatarii somației dvs., consilier în cadrul Primăriei Codlea, prin care acesta îmi explica, conform legii, că obținerea certificatului de producător agricol se poate face doar în legătură directă cu producția agricolă aferentă unui teren aflat în circuit agricol, nicidecum pentru niște ceapă sau niște flori cultivate în propria curte, casă sau balcon. Așadar ce încercați să îmi impuneți acum?

Cu mare mâhnire,
Erwin Albu,
Cetățean păsător și țăran urban.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

2 COMENTARII

  1. Felicitari ,domnule Albu ,faptul ca toti puturosii si contopistii din aparatul administrativ de stat cauta pe diverse cai sa obtina venituri necuvenite de la cel ce investeste banii si munca lui scoate in evidenta ca NOI nu stim inca sa ii alegem pe cei care ar trebui sa reprezinte acest popor

LĂSAȚI UN MESAJ