DISTRIBUIȚI
Albina carpatină sursa foto: apiexpert.ro

Liviu Harbuz, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, trage un semnal de alarmă referitor la singura rasă românească de albine, albina carpatină, care ar putea dispărea.  

Și asta din cauză că în România sunt aduse noi rase de albine sau hibrizi, lucru care riscă să conducă la alterarea și chiar pierderea în timp a albinei carpatine.

Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, susține că este vorba de o perioadă de cinci-șase ani până când România va rămâne fără propria genetică pură, așa că se impun măsuri de sprijin pentru păstrarea și protejarea singurei rase autohtone de albine, albina carpatină.

“Nu suntem singura țară care se confruntă cu acest fenomen, însă alte state au luat deja măsuri de monitorizare și control privind intrarea în țară a materialului genetic străin și au prevederi legale clare pentru a reglementa această activitate. Astfel, este de amintit exemplul Sloveniei, stat membru UE care a decis să nu mai permită importul sau schimburile intra-comunitare de albine în lipsa unui aviz care să întrunească acordul autorităților competente prin consultarea cu asociațiile reprezentative de crescători autohtoni. Ne gândim că un astfel de model ar putea să aplice și România pentru a-și conserva și perpetua singura rasă de albine, o rasă care răspunde nevoilor apicultorilor prin producții bune de miere, rezistență la boli și adaptare la condițiile climatice din țara noastră”, a explicat Liviu Harbuz.

În prezent, România mai are doar 1.200 de familii de albine carpatine, cu genetică pură, cu performanțe superioare selecționate și care furnizează material genetic pentru stupinele de multiplicare din întreaga țară.

Dacă v-a fost plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

1 COMENTARIU

  1. Aș vrea să achiziționez o familie de albine și dacă pot să fac o faptă bună de ce să nu iau albine carpatine ?

LĂSAȚI UN MESAJ